News

Μαστίχα: Αρωματική και σπάνια!

10/3/2017
Μαστίχα: Αρωματική και σπάνια!

Τη συναντήσαμε για πρώτη φορά, σε αρχαία κείμενα του Ηροδότου, μιας και η ύπαρξή της μετράει πάρα πολλά χρόνια κι από τότε, δεν έχουμε σταματήσει να την αναζητάμε, όπως όλα τα σπάνια πράγματα και να την αξιοποιούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Η σπανιότητα της, φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι το θαυματουργό δέντρο σχίνος, καλλιεργείται μονάχα στη Χίο κι αυτό από μόνο του, την κάνει μοναδική και τόσο ξεχωριστή.

Η μαστίχα, αρχικά, έγινε γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, με βασικότερη αυτή της ανακούφισης του πεπτικού συστήματος και της αντιμετώπισης της γαστρίτιδας. Πολύ σημαντική βοήθεια, επίσης, προσφέρει και στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ είναι ικανή να περιορίσει τα προβλήματα στα δόντια, σκοτώνοντας τα βακτήρια που τα προκαλούν, χαρίζοντας φρέσκια αναπνοή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μαστίχα έχει αναλάβει κι άλλους ρόλους σε τομείς όπως της ζαχαροπλαστικής, της μαγειρικής, ακόμα και της ποτοποιίας με το περίφημο και, γνωστό σχεδόν σε όλο τον κόσμο, λικέρ μαστίχας.

Ένα, όχι και τόσο γνωστό χαρακτηριστικό της μαστίχας, είναι ότι αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Όλοι όσοι γνωρίζουν το σύνολο των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η μαστίχα, προτείνουν την καθημερινή μάσησή της, είτε στην ακατέργαστη μορφή της, είτε σε μορφή τσίχλας, καθώς έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...