News

Kale: Διάσημο, πολύτιμο και με χαρακτήρα

10/11/2016
Kale: Διάσημο, πολύτιμο και με χαρακτήρα

Είναι το διασημότερο και πιο υγιεινό λαχανικό όλου του κόσμου. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το μπρόκολο και το κουνουπίδι, η γεύση του θυμίζει το λάχανο, ενώ έχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία των super foods.

Το kale (κέιλ) είναι πια από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά, για όλα αυτά που προσφέρει στον οργανισμό μας, καθώς έχει μεγάλη θρεπτική πυκνότητα, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει ελάχιστες θερμίδες (33/μερίδα) και καθόλου λίπος. Στην όψη θυμίζει άγριο λάχανο, περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο, χαρακτηριστικά που το κάνουν απαραίτητο για την υγεία μας. 

Σημαντική επίσης είναι και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη K, που μειώνει κατά πολύ την προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση βιταμίνης K θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως αυτούς που παίρνουν αντιπηκτικά, καθώς η λήψη της έχει αντίθετα αποτελέσματα. 

Στη χώρα μας, το λαχανικό αυτό είναι ήδη αρκετά γνωστό, ωστόσο οι παραγωγοί του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και βρίσκονται κυρίως σε Κρήτη, Δράμα, Αχαία και Αττική. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, που ξεχωρίζουν από το χρώμα και από το είδος των φύλλων τους, ενώ οι τρόποι μαγειρέματος του είναι πάρα πολλοί. 

Το kale μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, όπως όλα τα λαχανικά, ή σε σάντουιτς, στον ατμό, σοτέ, βραστό, ή να προστεθεί σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας. 

Το kale αποτελεί σίγουρα μία μεγάλη και σημαντική περσόνα των λαχανικών και αυτό φαίνεται από τον τεράστιο αριθμό άρθρων, που έχουν ήδη γραφτεί, με καλές και κακές κριτικές αλλά κυρίως από τους αναρίθμητους τρόπους αξιοποιήσης του... κι αν αυτό δεν είναι διασημότητα, τότε τι είναι;

 

 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...