News

Μέντα: ευέλικτη και πολυτάλαντη!

22/7/2016
Μέντα: ευέλικτη και πολυτάλαντη!

Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά βότανα, κυρίως για το έντονο άρωμα, το πολύ ζωντανό χρώμα, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ιδιότητες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μενθόλη που περιέχει, η οποία βοηθάει στη βελτίωση της πέψης, στην ανακούφιση των μυϊκών κραμπών, στην προστασία από τις τροφικές δηλητηριάσεις, στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και τη ναυτία και σε άλλα.  

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η μέντα, εκτός από τη φαρμακευτική, χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, στη ζαχαροπλαστική, στην αρωματοποιία και σε αρκετά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Οδοντόκρεμες, κρέμες, γλυκά, μαστίχες και καραμέλες για το βήχα, είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά της, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευεργετικές της ιδιότητες, όταν χρησιμοποιείται ως αποξηραμένη, σε τσάι. Δίνει παντού ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα.

Όσοι την έχουν στον κήπο τους γνωρίζουν ότι η μέντα απολαμβάνει την υγρασία στο χώμα της και τον ήλιο στα φύλλα της, ενώ ανθίζει το καλοκαίρι, με μικρά λευκά ή κοκκινοβιολετί άνθη. Ξέρουν επίσης ότι πρέπει να την «περιορίσουν», είτε με κλάδεμα, είτε με ξερίζωμα, καθώς έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται.

Τα χρήσιμα μέρη της είναι τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές, που στη μαγειρική μπορούν να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες. Επίσης, είναι ιδανικά για να συνοδέψουν τυριά και ψάρι, ενώ χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και λικέρ, αλλά και για γαρνιτούρα σε παγωτά και γλυκά με σοκολάτα.

Φυσικά, ενόψει καλοκαιρινών διακοπών, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ότι μερικά φύλλα μέντας συνοδεύουν πάντα το δημοφιλές κοκτέιλ Mojito!


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...