Γλωσσάρι Υλικών

Γαρύφαλλο (σκόνη)

Tο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου, ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες, τη Σουμάτρα, τη Μαδαγασκάρη, τη Τζαμάικα, τις Δυτικές Ινδίες, τη Βραζιλία και τις Αντίλλες, έχει έντονο άρωμα που φέρνει στο νου Ανατολή και προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C, K, καθώς επίσης αποτελεί καλή πηγή μετάλλων όπως κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και σελήνιο. Έχει αντιφλεγμονώδη και ήπια αντισηπτική δράση, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην επούλωση τραυμάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους και μυϊκούς σπασμούς, προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό εμπλουτίζει σάλτσες, γλυκά, σιρόπια, τάρτες, πίτες, τα καπνιστά και τα μαγειρευτά, αρωματίζει το ρύζι και το τσάι, συνδυάζεται υπέροχα με το αρνί, το μοσχάρι, το κυνήγι και συμμετέχει σε μείγματα μπαχαρικών.

Σχετικές Συνταγές