Γλωσσάρι Υλικών

Σαφράν

Συγκαταλέγεται, μαζί με την τρούφα, στα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, λόγω της χρονοβόρας και απαιτητικής διαδικασίας της συλλογής, της επεξεργασίας και της αποξήρανσης των στιγμάτων, όσο και από τη μεγάλη ποσότητα ανθών που απαιτείται για να προκύψει το τελικό προϊόν. Φανταστείτε μόνο ότι για τη συγκομιδή 1 κιλού απαιτούνται 150.000-200.000 λουλούδια! Πρόκειται για το γνωστό κρόκο, που ανθεί στην περιοχή της Κοζάνης και εκτός από την υπέροχη γεύση που δίνει στο φαγητό, έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το σαφράν πέρα από την ενίσχυση του μεταβολισμού, της μνήμης και την τόνωση των εγκεφαλικών λειτουργειών, είναι ιδανικό ηρεμιστικό και προλαμβάνει την κατάθλιψη, καθώς επίσης βοηθά στη διαδικασία της πέψης και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Στη μαγειρική δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα, ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Το πικάντικο αυτό μπαχαρικό εμπλουτίζει και αρωματίζει το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις σούπες, τις σάλτσες, τα όσπρια, τα τσουρέκια, τα κέικς και τα παγωτά, αποτελεί υγιεινό συστατικό για χυμούς και συνδυάζεται υπέροχα με τα ψάρια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, το αρνί και τις πατάτες.

 

Σχετικές Συνταγές