Γλωσσάρι Υλικών

Τυρί emendal

Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ, καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία. Η ονομασία Έμενταλ (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, αλλά η ονομασία εμμεντάλερ όχι και έτσι τυριά που αποκαλούνται εμεντάλερ παράγονται στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλά ως ελβετικό τυρί. Το έμενταλ έχει αλμυρή, αλλά όχι πολύ έντονη, γεύση. Το έμενταλ πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον 4 μήνες. Υπάρχουν τρεις τύποι βακτηρίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του: ο στρεπτόκοκκος ο θερμόφιλος, λακτοβάκιλλοι και προπιονιβακτήριο του Φρόιντενράιχ (Propionibacterium freudenreichii). 

Σχετικές Συνταγές