Γλωσσάρι Υλικών

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής και είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Το έλαιο των καρπών εξάγεται με έκθλιψη των ελιών. Συνήθως χρησιμοποιούνται ελιές πριν το στάδιο της τελικής ωρίμανσης, όταν έχουν πράσινο-μελιτζανί χρώμα, και αυτό γιατί η ποιότητα του λαδιού είναι καλύτερη από αυτήν από αυτήν του λαδιού που εξάγεται με ώριμους καρπούς. Η ελιές μαζεύονται με τα χέρια ή, όταν είναι ώριμοι καρποί, με τίναγμα του δέντρου. Προκειμένου να αποφευχθεί η ζύμωση αποθηκεύονται σε ξύλινα δοχεία ή σε σωρούς σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Σχετικές Συνταγές