Γλωσσάρι Υλικών

Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν καταγωγή από το Ιράν. Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα και αρκετές φιστικιές φυτεύτηκαν στο νησί μεταξύ 1920 – 1940. Δεν έχουν άδικα χαρακτηριστεί super τροφή, αφού σε μικρή ποσότητα δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.  Είναι πλούσια σε βιταμίνες B6 και Ε, καθώς και σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό. Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη και αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, έχουν αντιοξειδωτική δράση, προφυλάσσουν από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθούν στη μείωση της πίεσης, προστατεύουν από τη γήρανση, φέρνουν κορεσμό και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Καταναλώνονται ψημένα με αλάτι, αλλά και νωπά ανάλατα. Γίνονται γλυκό του κουταλιού, συμπληρώνουν έξοχα σιροπιαστά γλυκά, χαλβάδες, κέικ, μπισκότα, παγωτά, πίτες, τερίνες, ντιπς, πέστο, σαλάτες, παστέλια, μαντολάτα, ενώ συνδυάζονται υπέροχα με το κοτόπουλο, τον κιμά, το ρύζι, το πλιγούρι, το μέλι, τα φρούτα και τα μπαχαρικά.

Σχετικές Συνταγές