Γλωσσάρι Υλικών

Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα προέρχεται από την Ινδοκίνα, αλλά πλέον καλλιεργείται σε αρκετές τροπικές περιοχές. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, που όταν μαγειρευτεί έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Η ρίζα αυτού του βοτάνου είναι πλούσια σε βιταμίνες Β-6 και B-5, καθώς επίσης αποτελεί καλή πηγή μετάλλων όπως το κάλιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και το μαγνήσιο. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση, βοηθά στην πρόληψη των εντερικών προβλημάτων και των καρδιακών παθήσεων, βελτιώνει τις λειτουργίες του πεπτικού συστήματος, ηρεμεί τις στομαχικές διαταραχές, δρα κατά των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα προστατεύοντας έτσι από τα περιττά κιλά. Το πικάντικο αυτό βότανο καταναλώνεται ωμό ή μαγειρεμένο.Εμπλουτίζει σούπες,σάλτσες, σαλάτες, γλυκά, μαρμελάδες, πίτες και stir-fries, αποτελεί υγιεινό συστατικό για χυμούς και smoothies και συνδυάζεται υπέροχα με τα λαχανικά, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το ρύζι.

 

 

Σχετικές Συνταγές