Γλωσσάρι Υλικών

Τζατζίκι

Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι' αυτό παλιότερα το έλεγαν καμια φορά "σατζίκι". Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, "σακούλας" όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο. Πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία το τζατζίκι είναι γνωστό στο Ιράκ, ενώ είναι συγκρίσιμο και με το αϋράν ή το ραϊτά της Ινδίας. Βιομηχανικά παράγεται με την μίξη βακτηριακής καλλιέργειας γάλακτος, αγγουριού και σκόρδου σε προκαθορισμένη αναλογία των συστατικών.

Σχετικές Συνταγές