Γλωσσάρι Υλικών

Σταφίδες

Οι σταφίδες αποτελούν τις πιο σημαντικές, Ελληνικές, παραδοσιακές, γλυκαντικές ύλες με γευστικές, αλλά και ευεργετικές ιδιότητες. Η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η Κορινθιακή, η οποία παράγεται κατά 80% στην Ελλάδα. Ιστορικά, η παραγωγή και το εμπόριο σταφίδας έχουν καθορίσει την οικονομική πορεία του ελληνικού κράτους, αφού μάλιστα η χρεωκοπία της Ελλάδας το 1893 με το διάσημο: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», είχε ως βασική αιτία την πτώση στο εμπόριο της σταφίδας! Είναι πλούσιιες σε βιταμίνες Α και Β και φυτικές ίνες, καθώς επίσης αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου, σεληνίου και αντιοξειδωτικών. Έχουν όμως και υψηλή θερμιδική αξία, αφού 100 περίπου γραμμάρια σταφίδες έχουν 250 θερμίδες! Βοηθούν στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας και στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών, καταπολεμούν τα βακτήρια του στόματος και εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας. Οι σταφίδες είναι ένα εύγευστο και υγιεινό σνακ, ενώ κατέχουν σημαντική θέση και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Συμπληρώνουν έξοχα σαλάτες, πίτες και το σιμιγδαλένιο χαλβά, γίνονται σταφιδόψωμο, κέικ και εξαιρετική γέμιση για γαλοπούλα, ενώ συνδυάζονται υπέροχα με τη βρώμη, τα μήλα, το ρύζι, το κοτόπουλο, το κρέας και τα ψάρια.

Σχετικές Συνταγές