Γλωσσάρι Υλικών

Μανιτάρια

Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο οποίος αναπτύσσεται σε σκιερό και υγρό περιβάλλον, όπως πάνω σε κορμούς δένδρων,στο φυτόχωμα κ.λπ. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες είδη μανιταριών σε ολόκληρο τον κόσμο και περίπου 3.000 στην Ελλάδα. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που συναγωνίζονται μάλιστα στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τοξίνες, λίπη και χοληστερόλη. Αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D. Μαγειρεύονται αλα κρεμ, γεμιστά, σοτέ, ραγού. Συμπληρώνουν έξοχα, μακαρονάδες, ριζότο, σούπες, σαλάτες, πίτες, πίτσες, κρέπες, ομελέτες, ενώ συνδυάζονται υπέροχα με το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τον μπακαλιάρο και το ρύζι, το κριθαράκι, τα φασολάκια

 

 

Σχετικές Συνταγές