Γλωσσάρι Υλικών

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι μικρές μπλε φρουτώδεις μπαλίτσες με ελαφριά υπόξινη γεύση και συναντώνται σε πάνω από 30 ποικιλίες, με την πιο γνωστή τα blueberry. Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία.  Ένα φλιτζάνι μύρτιλα παρέχει περίπου το 15% των φυτικών ινών και το 25% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας. Χαρακτηρίζονται ως τα "βατόμουρα της νιότης", καθώς είναι πλούσια σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως βιταμίνες Α, C και E, β-καροτίνη και πολυφαινόλες, αλλά και σε κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο. Παρέχουν προστασία από καρδιαγγειακές νόσους, από τον διαβήτη, εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, προλαμβάνουν τις λοιμώξεις, αναστέλουν οφθαλμικές διαταραχές και τονώνουν τη μνήνη. Συμπληρώνoυν έξοχα σαλάτες, φρουτοσαλάτες, χυμούς, smoothies πρωινά όπως βάφλες, τηγανίτες, παρφέ γιαουρτιού, γλυκά όπως τάρτες, τούρτες, cakes και muffins, γίνονται σάλτσα σορμπέ και γρανίτα, ενώ συνδυάζονται υπέροχα με τη βρώμη, το χοιρινό κρέας και την πάπια.

 

Σχετικές Συνταγές