Blog

Το φαγητό στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο

Νικολέτα Σπανού 18/12/2017
Το φαγητό στο Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο

Χιλιάδες χρυσά και ασημένια λαμπιόνια αναβοσβήνουν ρυθμικά δίνοντας σχήμα και λάμψη σε εκατοντάδες αστέρια και νιφάδες χιονιού, που αιωρούνται σχεδόν μαγικά πάνω από τις λεωφόρους της πόλης με επίκεντρο την Oxford Street. Η κορυφή του πανύψηλου στολισμένου δέντρου στην Trafalgar Square, δώρο των Νορβηγών προς τους Άγγλους για τη βοήθειά τους στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, γίνεται σημείο συνάντησης των χιλιάδων τουριστών που καταφτάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να ζήσουν την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία. Αυτοσχέδια παζάρια και φεστιβάλ του δρόμου, υπαίθρια παγοδρόμια και καρουζέλ, Αι Βασίληδες και ξωτικά, συναντιούνται και κλείνουν χαρούμενα το μάτι σε παιδιά που απολαμβάνουν καυτή σοκολάτα και ζευγάρια που μοιράζονται κόκκινο κρασί ή τσάι αρωματισμένο με κανέλα και σταγόνες λικέρ, τα περίφημα eggnog με soundtrack τη μελωδική φωνή του Φράνκ Σινάτρα να τραγουδά Let it snow.

Το Λονδίνο είναι μαγικό κάθε εποχή του χρόνου, μα τα Χριστούγεννα η μαγεία μοιάζει να αυξάνεται κατακόρυφα. Οι Λονδρέζοι δίνουν το ρυθμό, ενισχύοντας μια εορταστική ατμόσφαιρα που διαχέεται κάθε ώρα της ημέρας σε ολόκληρη την πόλη - κι επειδή μαγικό Λονδίνο χωρίς εξαιρετικές γεύσεις δεν υφίσταται, κάθε εξόρμηση οφείλει να συνοδεύεται από μια γαστριμαργική απόλαυση. Από την Winter Wonderland του Hyde Parkόπου παραδίδονται εκατομμύρια γράμματα για τον Αι Βασίλη, στις βιτρίνες του Harrods και των άλλων διάσημων πολυκαταστημάτων και από τις πασίγνωστες ή μη pubsτης πόλης που σερβίρουν από κλασικά burgers μέχρι σούπες απόμεδούλι χοιρινού που σιγοβράζει για 18 ώρες, και από τις γειτονιές του Notting Hill όπου τα fish & chips γίνονται γαστρονομία, στις καντίνες που περιτριγυρίζουν το London Eye και σερβίρουν παραδοσιακές κιμαδόπιτες στο χέρι.

Στο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο, κάθε μέρα ξεκινά με smoothieσε μπολ ή φρεσκοψημένο κέικ καρότου από τους φούρνους και τα café της πόλης. Συνεχίζεται με tapas, burritos ή noodles στα αναρίθμητα μικρά εστιατόρια, για όσους θέλουν να γευτούν έθνικ κουζίνα,ή ακόμη κι ελληνικές γεύσεις από την διάσημη καντίνα που περιφέρεται πια στους δρόμους της πόλης. Και ολοκληρώνεται με άφθονη «ψαγμένη» μπίρα ή κρασί, ζουμερά φιλέτα ή ολόφρεσκα καβούρια, ανάλογα με την προτίμηση, και άφθονα γλυκά, όπωςσοκολατάκια με αλατισμένη καραμέλα ή με φιστικοβούτυρο και ζελέ βατόμουρο, που μοιάζουν να ξεπήδησαν από το κινηματογραφικό εργοστάσιο σοκολάτας.

Οι λονδρέζοι είναι παραδοσιακοί και περνάνε οικογενειακά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στο δείπνο που ετοιμάζουν κυρίαρχος είναι η γεμιστή γαλοπούλα (από κάστανα, εντόσθια και κρέας λουκάνικου) με συνοδεία pigs in blankets, ψημένα λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον και σάλτσα κράνμπερι για ένα μοναδικό γλυκόξινο αποτέλεσμα. Το τραπέζι συμπληρώνεται από πατάτες gratin, λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον και κράνμπερις, ψητά λαχανικά, καρότα καραμελωμένα και βραστό καλαμπόκι. Σε όσους δεν αγαπούν την γαλοπούλα η χήνα, η πάπια, και ο φασιανός που σερβίρονται με σάλτσα gravy καλύπτουν την γαστριμαργική απόλαυση των ημερών. Ένα δείπνο κλείνει πάντα με μια γλυκιά γεύση και αυτό γίνεται με τις πουτίγκες φρούτων και ξηρών καρπών συνοδευμένες με χτυπημένη κρέμα, αλλά και τα mince pies, τάρτες γεμιστές με σταφίδες και μπαχαρικά.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...